6.6.07

GPS toimintakyvyttömäksi


Kuva: Euroepan Space Agency, GALILEO projekti

BBC:n uutisen mukaan Britannian puolustusministeriö (MoD) suorittaa 7-8.6.2007 GPS navigointilaitteiden häirintäkokeita Cornwallissa, Englannissa entisellä RAF:n viesti- ja tutka-asemalla. Aluetta on aikaisemmin käytetty myös mm. kemiallisten aseiden kokeilupaikkana. Paikan nimi on Remote Radar Head Portreath ja sitä operoi lähellä sijaitseva ilmavoimien tukikohta RAF St Mawgan, joka keskittyy lähinnä etsintä- ja pelastuspalveluun, mm. RAF:n käyttämiä Sea King-pelastushelikoptereita on sijoitettu sinne..

MoD kokeilee sekä laitteiden häirintää että virheellisten paikkatietojen lähettämistä vastaanotinlaitteille. Kokeiden vaikutusalue on lentopinnan FL 300 alapuolella 11 kilometrin etäisyydelle lentokentältä.

Asiasta on julkaistu NOTAM, jonka sisältö on seuraavanlainen:

"GPS SIGNAL JAMMING TRIALS. JAMMER LOCATED WITHIN 0.5 [nautical miles] OF 5016N 00516W (PORTREATH, CORNWALL). ACTIVITY MAY AFFECT AIRCRAFT WITHIN 6NM RADIUS FLYING BELOW FL300 [30,000 feet] ... DURING TRIAL PERIODS, GPS RECEIVERS MAY SUFFER INTERMITTENT/TOTAL FAILURE, OR GIVE INCORRECT POSITION INFO ..."

Näillä kokeilla ei ole tietysti vain sotilastoimintaan liittyvää kiinnostusta. Nykyisin lähes kaikki liikennelentokoneet käyttävät satelliittinavigointia pääasiallisena suunnistusmenetelmänä reittilennoilla. Monille lentokentille on lisäksi hyväksytty GPS-lähestymismenetelmät, joita tosin toistaiseksi käytetään suurehkoihin lähestymisminimeihin. Toisaalta, jos virheellisen paikkatiedon lähettäminen onnistuu häiritsijältä, se on selvästi lentoturvallisuutta vaarantavaa. Uutisista ei käy ilmi, kuinka suuren virheen häirintälaitteet saavat aikaan lentokoneiden vastaanottimissa.

GPS järjestelmä on jo aikaisemmin todettu herkäksi ulkopuoliselle häirinnälle. Uudet lennonvarmistusjärjestelmät nojaavat entistä enemmän satelliittiteknologiaan, joten tällaisten kokoeilujen suorittaminen on siviili-ilmailun tulevaisuuden kannalta hyvin merkittävää.

MoD:n kokeissa ollaan lähinnä kiinnostuneita muiden aiheuttamasta häirinnästä sotilasilmailulle ja GPS:ia käyttäville ohjuksille.

Ei kommentteja: