25.10.06

Sivutuulissa, pyörteissä ja lähellä kiitotietä


Jos, Rakas Lukija, olet lentopelolle altis, viereisen videon katselu saattaa olla virhe. Videolla on sarja toinen toistaan pelottavamman näköisiä sivutuulilaskuja. Niille, jotka kadehtivat pilottien palkkoja, videot ovat hyvänä opastuksena siitä, että silloin tällöin - ei ehkä liian usein - pilotit joutuvat ansaitsemaan leipänsä oikein hikisellä työllä.

Katsellessa voi ihaillen ihmetellä pilottien ikuista optimismia.

Itse muistan ikuisesti United Airlinesin lennon Washingtonista Pariisiin. Olosuhteet olivat CATII ja juuri ennen kiitotietä Boeing 767 iski wind sheer -seinään. Kovasta kolinasta päätellen kone kosketti kerran kiitotietä ja nousi takaisin taivaalle. Varakenttänä oli Lontoon Heathrow, jossa matkustajat pidettiin koneessa pari tuntia vedellä ravittuina. Ja sitten lennettiin takaisin Pariisiin, pelkääviä matkustajia oli kaikkiaan vain kolmisen kymmentä ja osa yritti päästä pois jo Lontoossa (olivat Englantiin matkalla), mutta viranomaiset tietysti kielsivät moisen edun.

Onneksi jatkoyhteys Pariisista kotiin Brysselissä oli Thalys-junalla, joka poimii matkustajia suoraan Charles de Gaullen kentän kellarista ja painelee turvallisen tuntuista 300 km:n vahtia Ranskan kauniisti kumpuilevien peltomaisemien läpi eikä edes heidahtele paljon yhtään.

Ei kommentteja: