13.4.06

Boeing maksaa sakkoja menestyksestään

Boeing on joutunut myöntämään syyllisyytensä kielletyn tavaran myynnistä Kiinalle.

Kuva: Maverick-ohjus RAF:n Harrier GR7:n siiven alla.

Yhtiö on suostunut maksamaan 15 miljoonan dollarin sakon myytyään Kiinaan mikroprosessoreita, jotka olivat kiellettyjen sotilassovelluksiin sopivien tietokoneiden listalla.

Vuosien 2000-2003 aikana Kiinaan myydyissä 19 matkustajakoneessa oli QRS-11 (gyrochip) prosessori, joka on käytössä amerikkalaisissa, kiinteää polttoainetta käyttävissä Hughes AGM-65 "Maverick" -ohjuksissa, joita ammuskellaan ilmasta maahan. Ohjus oli käytössä jo Operaatio Desert Stormissa (ensimmäinen Irakin sota 90-luvun alussa.

Boeingin koneissa prosessoria käytetään keinohorisontin pyörittämiseen. Keinohorisontti on osa modernin "lasiohjaamon" varajärjestelmää. Prosessori maksaa alle 2000 dollaria.

Boeing puolustuksena, joka ei siis mennyt läpi, oli se, että vihollisella, joka haluaa prosessorin itselleen, on todennäköisesti käytössään muitakin mahdollisuuksia kuin 60 miljoonan dollarin lentokoneen ostaminen.

Boeing on joutunut aikaisemminkin maksamaan vastaavanlaisia sakkoja. 1998 yhtiö maksoi 10 miljoonaa dollaria myytyään avaruusohjelmassa käytettyä kiellettyä tekniikkaa.

Kuva: Moskovan aluelennonjohto vuodelta 2002

Lukijat ehkä muistavat 70-luvun alusta silloisen Stansaab kaupat, jolla myytiin lennonjohtojärjestelmiä Neuvostoliittoon. Moskovan ja Mineral'nye Vody'n aluelennonjohtoihin ja Kievin lähestymislennonjohtoon asennettiin sama silloin huippumoderni aluelennonjohtojärjestelmä, joka oli myös asenteilla Tukholman aluelennonjohtoon.

Järjestelmä perustui amerikkalaisille tietokoneille, joita ei tietysti olisi saanut myydä neukuille kylmän sodan aikana. Neukut kopioivat järjestelmän (TERCAS - Terminal and En-Route Control Automated System) ja asensivat sitä moniin muihin lennonjohtoihin, mm. Leningradissa. Stansaabin perilliset joutuivat maksamaan 1 miljoonaa dollaria sakkoina. Olisiko yhtiä nykyiseltä nimeltään Nobel Tech, tosin en ole tästä ihan varma.

Ei kommentteja: