13.4.06

9-11 Pennsylvaniassa

Kuva: Boeing 757-200 ohjaamo

Länsimaissa ei varmaan ole yhtään lentomatkustajaa, joka ei pitkän aikaa Syyskuun 11. 2001 jälkeen epäillyt jokaista arabinnäköistä matkustajaa terroristiksi. Katsellut tätä salaa kulmiensa alta ja yrittänyt arvailla, missä tämä piti pommia-veistä-pistoolia piilossa.

Eilen amerikkalaisessa oikeussalissa pyöritettiin United Airlines’in lennon 93 (Boeing B757-222 matkalla Newarkista San Franciscoon ja edelleen Naritan kentälle Tokiossa) ohjaamonauhurin tallentamaa 32 minuuttia juuri ennen kaapatun koneen syöksymistä pellolle Somerset County'n Shanksville'ssä, Pennsylvanian maaseudulla.

Nauhoitus alkaa äänellä, joka kuulostaa nyrkiniskuilta tai ehkä veitseniskuilta mahdollisesti ohjaamoa puolustavan lentoemännän tullessa tapetuksi. Sitten kuuluu kuinka terroristit keskustelevat pitäisikö kone ajaa mäkeen jo siinä vaiheessa, kun matkustajat yrittävät rikkoa ohjaamon ovea mahdollisesti koneen juomakärryillä. Matkustajat eivät kuitenkaan pääse sisälle ohjaamoon, ehkä lennon viimevaihetta lukuun ottamatta. Siinä vaiheessa kaikki on tietysti jo liian myöhäistä. Terroristit olivat päättäneet keskeyttää tehtävänsä – mikä se sitten olikaan – ja käänsivät koneen pystysyöksyyn, kallistivat sen selälleen ja menettivät koneen hallinnan paiskautuen lopulta päin pennsylvanialaista peltoa tunnetuin seurauksin. Nauhalta kuuluu lopuksi seitsemän kertaa toistettuna ”allahu akbar” (Allah on suuri), ja aivan lopuksi ääni, joka huutaa ”no”. Äänen omistajaa ei ole tunnistettu.

Terroritekojen suunnitteluun osallistumisesta - ainoa sen päivän tapahtumista koskaan kiinni jäänyt henkilö - syytteessä oleva algerialainen Zacarias Moussaoui'a kuunteli itsekin näitä nauhoituksia eilen. Ja istunnon lopuksi hän huusi:

God curse you all!

Ehkä voi kysyä, miksi valamiehistön annetaan kuunnella näitä nauhoja. On vaikea uskoa, että kukaan heistä – kaikki tietysti ja aivan oikein ovat amerikkalaisia – olisi liikuttumatta nauhojen sisällöstä. Miten se vaikuttaa heidän puolueettomuuteensa päätettäessä syyllisyydestä, on vaikea arvata.

Zacarias Moussaoui on ilmeisesti päättänyt päästä Koraanin lupauksen mukaan marttyyriksi ja nauttimaan 70 hehkeän ja auliin neitsyen seurasta Paratiisissa. Tätä menoa näyttää siltä, että hänen toiveensa saattaa toteutua oikeuden päätöksellä.

Lennolla UA93 oli neljä terroristia: sekä "pilotti" Ziad Jarrah että muut kolme olivat saudiarabialaisia, niin kuin lähes kaikki tai kaikki muutkin sen päivän mielettömyyksiin syylliset Al Qaiidan tukijäsenet tai ehkä kokojäsenet, mistäpä sen tietää. Tosin, melko pian tapahtumien jälkeen, Osama bin Laadin sanoi (qatarilaisen Al Jaziira television mukaan):

I stress that I have not carried out this act, which appears to have been
carried out by individuals with their own motivation.

Uskokoon ken haluaa. Amerikkalainen 9-11-komission 24.7.2004 julkaistu tutkintaraportti on nähtävissä täällä.

Ei kommentteja: