11.2.06

Global Flyer ulos Amerikasta ja KanadastakinTätä kirjoitettaessa Global Flyer on jo jättänyt Amerikan mantereen, jopa mannerlaatankin, ja on hiljalleen matkalla kohti Eurooppaa.

0739 UTC Fossett uinaili Newfoundlandin yläpuolella juuri tulemaisillaan St Johnin yläpuolelle. Grand Banksin matalikot, jossa Titanic hiljalleen ruostuu tunnistamattomaksi, jatkuvat kuvassa vaaleana alueena kohti Atlantia.

Tämä on aluetta, jossa elokuvan The Perfect Storm sikkailut tapahtuivat. Siinä näytteli George Clooney, jonka pitäisi oikeuden mukaan voittaa neljä Oscaria tänä vuonna, mutta ehkä Brokeback Mountainin tunnettuus on liian suuri pala Clooneyllekin. Muuten kalastajat, joita The Perfect Stormissa kuvattiin, ovat ryöstökalastaneet Grand Banksin vedet tyhjäksi hyötykalasta (kuten turska), taitaa espanjalaisilla kalastuslaivastoillakin olla asian kanssa paljon tekemistä.

Mission Control muuten on juuri ilmoittanut, että päätös jatkamisesta Atlantin yli tehdään 1030UTC. Polttoainetilanne on käymässä huonoksi. Global Flyer menetti lentoonlähdossä noin 400 kg polttoainetta taivaan tuuliin ylivuotoventtiilien kautta. Saapa nähdä miten käy.

Tätä kirjoitettaessa Fossett on jo kaukana Atlantilla, suoraan etelään Grönlannin eteläkärjestä ja alueella, josta on pitkän aikaa todella paljon matkaa lähimmälle kentälle.

Koneen nopeus on koko ajan pienentynyt (pienennetty), ja IAS on nyt jo alle 100 KT, vaikka track-nopeus näyttää vieläkin olevan 241 KT. IAS tullaan pienentämään 65 KT paikkeille lähempänä Eurooppaa, kun polttoaine on kulunut vielä vähemmäksi. Korkeutta on nyt 49,472 jalkaa (satelliittikorkeus), eli todennäköisesti 'virallinen' standardi-ilmanpainekorkeus on lentopinta 490, lentosuuntahan on itään. Satelliittikorkeus tietysti muuttuu ilmanpaineen aaltoilun mukaan ja näyttää ajoittain paljonkin virallisesta korkeudesta eroavia lukemia.

Euroopan puolella osutaan maan yläpuolelle ensimmäiseksi Shannonin kentän lähellä Irlannissa.

Juuri tuli ilmoitus, että koneessa on 1800 lbs polttoainetta jäljellä (noin 800 kg).

P.S. Lopullinen päätös jatkosta tehdään 40W:lla.

Ei kommentteja: