13.6.07

VLJ-yhtiö aloittaa toimintansa Euroopassa 2009

Kuva: Embraer Phenom 100, ohjaamo

Irlantiin rekisteröity hyvin kevyitä suihkukoneita (Very Light Jet, VLJ) käyttävä taksilentoyhtiö, JetBird, aloittaa lentotoimintansa ensimmäisenä Euroopassa huhtikuussa 2009. Yhtiö on tilannut 50 brasilialaista Embraer Phenom 100 –konetta, joita ruvetaan luovuttamaan asiakkaille loppuvuodesta 2008. JetBirdillä on lisäksi optio 50 lisäkoneesta. Suihkarit toimitetaan yhtiölle viiden vuoden aikana.

Vaikka koneet ja yhtiö rekisteröidään Irlannissa, JetBirdin kotikentiksi tulevat ainakin alkuvaiheessa Köln/Bonn Saksassa ja Lontoon Stanstedin lentokenttä Englannissa.

Embraer Phenom 100 on viimeisin tulokas nopeasti kasvaville VLJ-markkinoille. Koneen toimintamatka on kahden ohjaajan ja neljän matkustajan kuormalla 2150 km. Matkalentonopeus on 380 solmua ja suurin matkalentokorkeus lentopinta FL 410. Lentoonlähtöön tarvitaan noin 1100 metrin kiitotie. Koneessa on tietysti moderni ”lasiohjaamo” ja se pystyy käyttämään satelliittinavigointia sekä reittilennoilla että lähestymisen aikana. Phenom 100:n hinta on noin 2.9 milj.dollaria.

Jetbirdin alkurahoitus tulee irlantilaiselta Claret Capital-yhtiöltä, joka on perustettu hoitamaan neljän rikkaan irlantilaisperheen sijoitusasioita. Loppurahoituksesta neuvotellaan vielä mm. amerikkalaisten investoijien kanssa. JetBird nimitti tällä viikolla ensimmäiseksi toimitusjohtajakseen tanskalaisen Stefan Vilner’in, joka oli aikaisemmin Sterlingiltä Airlinesin kaupallinen johtaja (chief commercial officer).

VLJ-markkinoiden johtavat koneet ovat amerikkalaiset Eclipse 500 (hinta n. 1.7 milj.dollaria ja Cessna Citation Mustang (hinta n. 3 milj.dollaria), joita jo toimitetaan amerikkalaisille ostajille. Cessna Mustang, Eclipse 500 ja Embraer Phenom 100 ovat suoritusarvoiltaan melko tasaväkiset, Eclipse ehkä hieman hitaampi, kaikkien lakikorkeus on FL 410.

Ei kommentteja: