12.9.06

Naisturisti avaruuteen


Kuva Spaceflight: Mjasištšev M55 ja Explorer-avaruusaluksen prototyyppi, venäläinen C-21

Halu avaruuteen, niin kuin lentämään yleensäkin, on kai verrattavissa mihin tahansa muuhun päähän piintymään. Sen alkua on vaikea sijoittaa tiettyyn hetkeen tai paikkaan. Se, että haluaa tehdä jotakin tavallisuudesta poikkeavaa todella kovasti, tarkoittanee, että halun juuret ovat löydettävissä jossakin lapsuuden hetkessä, jota ei enää oikein muista. Saattaa olla, että siitä on olemassa hämärä raapaisu lähes tietoisessa muistissa – niin kuin unesta, jonka lähes muistaa, mutta jota ei pysty palauttamaan mieleensä vaikka kuinka yrittäisi rypistellä.

Iranilaissyntyisellä Anousheh Ansari'lla on omien sanojensa mukaan ollut halu päästä avaruuteen siitä saakka, kun lapsena tuijotteli pilviä. Ansarin mukaan häntä on unelmissaan erityisesti inspiroinut Mahatma Gandhi näin:

"You must be the change you want to see in the world." (suomeksi jotakin että: Sinun itsesi on oltava muutos, jonka haluat toteutuvan maailmassa).

Ensi viikon maanantaina, 17.9.2006, Baikonurin kosmodromilta Kazakstanista ammutaan ilmaan Soyuz-raketti (TMA-9), jossa on mukana seuraava ”avaruusturisti” amerikkalainen liikenainen, avaruudesta uneksinut Anousheh. Hän pääsee lennolle mukaan varanaisena; ensimmäisenä jonossa ollut japanilainen internetmiljardööri, Daisuke Enomoto, ei yllättäen läpäissytkään lentoa edeltäneitä fyysisiä testejä ja joutuu näin jäämään maanpinnalle odottamaan jotakin tulevaa lentoa.

Ansari on tunnettu jo Ansari X-Prize –palkinnosta, jolle Anousheh ja tämän yhtiökumppanit, aviomies Hamid ja lanko Amir, saivat amerikkalaisen lentokoneiden suunnittelijan, Burt Rutanin (SpaceShipOne) vuonna 2004 voittaman palkinnon yhteyteen oman nimensä lahjoittamalla miljoonia dollareita X-Prize –kilpailun järjestäjille.

Syy Enomoton lennon viivästymiseen saattaa olla muuallakin kuin lääketieteessä. Daidalos tietysti kunnon suomalaisena suhtautuu aina epäluuloisesti suureen rahaan ja venäläisiin viranomaisiin, tässä tapauksessa avaruushallintoon (Roskosmos). Yksityisen avaruustutkija (kuten Anousheh haluaa itseään kutsuttavan (private space axplorer, hän ei pidä sanasta avaruusturisti) Ansarin nimi ja tausta ehkä antavat konspiraatio -teoreetikoille hyvän lähtökohdan spekuloinnille muutoksen syystä.

Ansarien yhtiö, Prodea Systems, on helmikuussa 2006 tehnyt yhteistyösopimuksen avaruusturismia markkinoivan Space Adventures –yhtiön kanssa Explorer –avaruusaluksen valmistuksesta. Alus perustuu Roskosmoksen C21-suunnitelmalle, jolla on tarkoitus kuljettaa matkustajia matalille (100-150 kilometrin) korkeuksille, avaruuden kynnykselle siis (suborbital) nousematta maata kiertävälle radalle. Tällä hetkellä Space Adventures toimittaa ainoana maailmassa turisteja avaruuteen Roskosmoksen kanssa tekemänsä sopimuksen kanssa. Lennon hinta on salainen, mutta tietojen mukaan yli 20 miljoonaa dollaria.

Anousheh Ansari on syntynyt 1966 Mashad’issa Iranissa (tätä blogia lukeneet muistavat Mashadin siellä hiljan sattuneesta TU154-onnettomuudesta) ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1984 pakoon fundamentalisti-mullahien hallintoa.

Aikaisempia avaruusturisteja on kolme: amerikkalainen Dennis Tito (2001, Soyuz-lento TM-32), eteläafrikkalainen Mark Shuttleworth (2002, TM-34), ja amerikkalainen Greg Olsen (2005, TMA-7). Halukkaita varausmaksun maksaneita on jonossa jo yli sata.

Tästä on kirjoittanut myös YLE:n bloggari, tiedetoimittaja Jari Mäkinen.

Ei kommentteja: