23.8.06

Pietarilaiskoneen onnettomuus Ukrainassa

Tupolev 154 photo
Kuva: Aviation Safety Network

Pietarilaisen Pulkovo lentoyhtiön Tupolev Tu154M (runkotunnus RA-85185, valmistusvuosi 1991) syöksyi viime yönä maahan Ukrainassa 45 kilometriä pohjoiseen Donetskin kaupungista matkallaan lentopinnalla 360 (11000 metriä) Etelä-Venäjän Anapan (ICAO:n lyhenne URKA) lentokentältä Pietarin Pulkovoon (ULLI). Julkaistujen tietojen mukaan koneessa oli 170 henkilöä (10 mihistöä, 160 matkustajaa). Silminnäkijöiden ottama (mitäänsanomaton) videonpätkä näkyy tässä osoitteessa (Komsomolskaja Pravdan –lehden nettisivulla) sekä avi- että 3pg –formaatissa.

Tämä oli 62. TU 154 -koneille tapahtunut onnettomuus noin 38 vuoden käyttöaikana (ensilento 1968). Onnettomuuksissa on yhteensä kuollut 2687 ihmistä. Tu 154-koneita on kaikkiaan rakennettu 923, joista M on viimeinen tuotantomalli. Kone voi kuljettaa enintään 180 matkustajaa.

Venäläisviranomaiset ovat jo (tietysti) spekuloineet onnettomuuden syystä, joksi on arveltu salamaniskua (erittäin epätodennäköinen syy, salamat iskevät koneisiin yhtenään ilman sanottavampaa vaikutusta), tulipalo koneessa tai voimakas (ehkä kirkkaanilman) turbulenssi ja sen seurauksena rakenteen rikkoutumista (lähinnä tietysti siivissä ja/tai peräsimessä). Viimemainittu syy tuntuu äkkiä spekuloiden todennäköisimmältä, vaikka tulipalo on tietysti myös mahdollinen. Lento-onnettomuuksissa yleensä täysin epäluotettavien silminnäkilöiden mukaan kone ”leijui” ja ”pyöri” ennen iskeytymistään maahan. Viranomaiset ovat ilmoittaneet (lähinnä kai rauhoittaakseen yleistä mielipidettä), että terrorismi ei ole onnettomuuden syynä. Tähän viittaa myös se, että pilotit lähettivät kaksi hätäsanomaa ennen koneen tuhoutumista, viimeisen lentopinnan 100 paikkeilla (noin 3050 metriä).

Pulkovo lentoyhtiö (aikaisemmin Pulkovo Aviation Enterprise) on Venäjän kolmanneksi suurin lentoyhtiö (Aeroflotin ja S7:n, entinen Siperian lentoyhtiö, jälkeen) perustettiin Aeroflotin hajottua pieniksi osiksi aikaisemmin Pulkovon lentokentältä toimivasta (semi-autonomisesta) Aeroflotin luoteisalueen osasta, joka on Venäjän valtion omistuksessa. Pulkovo on parhaillaan yhdistymässä Rossija lentoyhtiön kanssa ja uuden yhtiön nimeksi tullee Soyuz. Samalla Pulkovon (vanhalta nimeltään Shossejnaja) lentokentän omistussuhteet muuttuvat, saman niminen lentokenttä on ollut Pulkovo lentoyhtiön omistuksessa. Lentoyhtiö kuljettaa vuosittain noin 3 miljoonaa matkustajaa 80 kohteeseen sekä Venäjällä että sen ulkopuolella kaikkiaan 45 lentokoneellaan).

Tämä onnettomuus oli toinen lyhyen ajan sisällä Venäjän ilmailussa. Edellinen onnettomuus tapahtui 9 heinäkuuta S7 (entisen Siperian) lentoyhtiön Airbus A310 koneelle Irkutskin lentokentän kiitoradalla, jossa kuoli 124 henkilöä ja josta selvisi hengissä 79.

Mainittakoon, että Pulkovan lentoyhtiön oma saitti on pois käytöstä tästä aamusta alkaen. Googlen välimuistin kautta on tietysti mahdollista löytää lisätietoja.

Ei kommentteja: