18.11.05

Lentoennätys Boeing 777-200LR:lle

Daidalos on lentänyt pitkiä lentoja elämänsä aikana, mutta Boeing 777-200LR:n 23 tunnin lento on paljon enemmän kuin mikään niistä.

Ensimmäinen oma ”todella” pitkä lentoni oli marraskuussa 2003 Jeddah’sta New Yorkiin Boeing 747SP:llä (kuva tyypistä vieressä). Kone oli Saudian, Saudi Arabian Airlinesin, ja ohjaamon tuplamiehistö – tavallisuudesta poiketen – kaikki saudeja. Lento kesti 13 tuntia 16 minuuttia, ilman alkoholia tietysti ja lopulta ilman mitään juotavaa. New Yorkissa teimme aikaisin aamulla ylösvedon turbulenttisen lähestymislennon jälkeen ja laskeuduimme lopulta Bostoniin Loganin lentokentälle, jossa ei ollut sunnuntaiaamun vuoksi tarpeeksi passihenkilökuntaa. Näin odotettiin vielä pari tuntia koneessa ennen kuin pääsimme ulos.

Matkustajat lastattiin busseihin Loganissa ja vietiin New Yorkiin. Onneksi itse sain paikan Deltan lennolle Bostonista Montrealiin, johon olin matkalla (ICAO:n SICASP-kokoukseen, joka tuolloin oli aloittanut keskustelun TCAS*-järjestelmän specifikaatioista), ja näin itse asiassa koko lentoaikani Jeddah’sta Montrealiin lyheni tunnin verran. Näinkin voi käydä hyvin pitkillä matkoilla.

Mutta piti mainita tämä Boeingin ennätyslento, joka tehtiin lennolla Hongkongista Lontooseen. Lento kesti kaikkiaan 23 tuntia 42 minuuttia ja oli pituudeltaan 21,601 km (11,664 NM**). Pääpilottina lennolla oli nainen, Suzanna Darcy, mikä mainittakoon erikoisuutena feministien kiusaksi.

Operatiiviset LR’t pystyvät lennättämään 301 matkustajaa 17,445 km:n (9,420 NM) matkan.

Boeingin 777 Programin päällikkö, Lars Andersen sanoi lennon jälkeen:

"This record-setting distance flight exemplifies the pioneering aviation spirit that has made Boeing a leader in the aerospace industry."

Lausunto on tietysti vähän jälkijättöinen, koska Airbus on ohittanut Boeingin maailman suurimpana lentokoneiden valmistajana.

Ensimmäinen 777-200LR tullaan toimittamaan Pakistan Airlines’ille joskus vuoden 2006 alussa. Kaikkiaan 43 lentoyhtiötä on on ostanut tai tilannut 777-”perheen” koneita yhteensä yli 700 yksikköä.

* TCAS "Traffic Alert and Collision Avoidance System"
** NM tarkoittaa merimaileja, ”nautical mile” (1 merimaili 1852 m)

Ei kommentteja: