13.9.10

ConViasan ATR-42-onnettomuus Venezuelassa

Kuva Imageshack

Venezuelasta ilmoitetaan, että Conviasa-lentoyhtiön ATR-42 (YV1010) matkalla Porlamar'in saarelta (ICAO:n koodi KPMV) Ciudad Guayana'an Puerto Ordazin kentälle (ICAO:n koodi SVPR) on ajanut mäkeen kymmenisen kilometriä määräkentältä. Koneessa oli ollut 43 matkustajaa ja neljän hengen miehistö. Tästäkin onnettomuudesta on selviytynyt hengissä venezuelalaislähteiden mukaan jopa 30 henkilöä.

Onnettomuuden syystä ei tietysti tässä vaiheessa voi edes spekuloida.

Conviasa on perustettu vuonna 2004 ja sillä on käytössään 15 konetta, lippulaivana yksi Airbus A340-200.

Ennen tämän päiväistä onnettomuutta yhtiölle on jo ehtinyt sattua yksi aikaisempi onnettomuus, jolloin yhtiön Boeing 737 (YV102T) ajoi päin vuorta Caracasin lähellä ja kaikki koneessa olleet kolme henkilöä saivat surmansa. Se onnettomuus lienee ollut ns. CFIT, eli controlled flight into terrain, eli kone oli ohjatussa tilassa mutta liian matalalla ja joutui näin onnettomuuteen. Onnettomuuden syyksi pääteltiin koneen joutuminen lähestymislennon aikana lähestymisproseduurin suoja-alueen ulkopuolelle ja ajaneen päin vieressä olevan tulivuoren kylkeä.

Conviasa on valtion omistama lentoyhtiö ja perustettu konkkaan vuonna 1997 menneen Venezuelan edellisen valtionlentoyhtiön, Viasan, seuraajaksi. Perustamiskäskyn oli antanut aina-ahkera presidentti Hugo Chavez. Conviasa kulkee muutenkin kunnon seurassa. Sillä on code sharing-kumppanuus Aeroflotin, Iran Airin ja Kuuban lentoyhtiön, Cubanan, kanssa.

Viasa toimi vuodesta 1960 alkaen ja sillä oli melko hyvä historia takanaan turvallisuuden suohteen. Yhtille oli tapahtunut 60-luvun aikana pari suurta lento-onnettomuutta, mutta sen jälkeen hommat oli saatu hanskaan eikä onnettomuuksia enää tapahtunut.

ATR-42 on tietysti meille suomalaisillekin tunnettu Finnairin väreissä, konehan korvasi tavallaan vanhat kunnot häkäpyttyiset Convair Metropolitanit kotimaan liikenteessä, tosin siinä välissä oli Finnairilla Fokker F-27 Friendship -vaihe myös, mutta kuka näitä kaikkia vaiheita muistelisi.

Tämän vuoden aikana on tapahtunut yhteensä 23 lento-onnettomuutta ja niissä on kuollut kaikkiaan 786 henkilöä. Kymmenen viimeisen vuoden aikana on ollut keskimäärin 24 onnettomuutta, joissa on kuollut 630 henkilöä.

Ei kommentteja: