21.3.06

Toinen mies kuussa saa palkinnon NASA:lta


Kuva: Buzz Aldrin F 86 Sabre:n ohjaimissa Korean sodan aikana.

NASA muistaa entistä astronauttiaan, Edwin Eugene "Buzz" Aldrin'ia Ambassor of Exploration -palkinnolla maaliskuun 25. päivänä Kalifornian tiedekeskuksessa, Los Angelesissa.

Palkinto annetaan myös kaikille 38 muulle astronautille ja tekniselle avainhenkilölle, jotka ottivat osaa Mercury, Gemini ja Apollo -ohjelmiin vuosina 1961 - 1972.

Buzz Aldrin oli Apollo-11 -lennolla ensimmäisenä kuuhun laskeutuneen Lunar Modulen pilottina ja toinen ihminen, julkisuutta kaihtavan Neil Armstrongin jälkeen, joka astui vieraan taivaankappaleen pinnalle.

Palkinto on pieni pala kuuperästä, jonka apollo-ohjelma sai tuotua tullessaan kuun kamaralta. Kaikkiaa apollo-astronautit toivat maahan n. 383 kiloa kuukiveä kuudella lennolla, joilla laskeuduttiin Kuuhun vuosien 1969 ja 1972 välisenä aikana.

Ensimmäinen kuussa käynti kesti 2 tuntia 15 minuuttia. Aldrinilla on 289 tuntia ja 53 minuuttia avaruustiimaa.


Kuva: Astronautti ja senaattori John Glenn'in lentämä F-86F Sabre, Glenn oli "lainassa" merijalkaväeltä ilmavoimissa Korean sodan aikana, kolme alasammuttua MiG-15 -konetta heinäkuulta 1953

Aldrin on US Air Forcen eläkkeellä oleva eversti. Hän lensi 66 taistelulentoa F-86 Sabre-koneilla Korean sodan aikana (51st Fighter Interceptor Wing, Seoul, Korea joulukuusta 1951 alkaen), ja ampui alas kaksi MiG-15 -konetta (toukokuun 14 ja kesäkuun 9 1953). Aldrin palveli myös Saksassa lentäen F-100 Super Sabre -koneita Bitburgin olutkaupungista Luxembourgin ja Saksan rajalla (36th Tactical Fighter Wing).

Aldrin kirjoitti väitöskirjansa MIT:ssa aiheenaan avaruusalusten telakointi, ja hänen kehittämäänsä menetelmään käytettiin kaikilla NASA:n lennoilla ja yhteislennoilla Apollo-Soyuz -ohjelman aikana 1975.

Aldrin siirtyi NASA:lle astronautiksi lokakuussa 1963 (3. astronauttikurssi) ja lensi James Lowell'in kanssa Gemini 12 -lennolla, joka oli viimeinen gemini-ohjelmassa. Neljän päivän lennolla hän suoritti 5.5 tunnin avaruuskävelyn (EVA=Extravehicular activity), joka oli siihen astisista "kävelyistä" pisin.

Muuten ensimmäinen amerikkalainen avaruudessa, Alan Shepard on ainoa ihminen, joka on pelannut golfia kuun kamaralla. Hänellä oli 3 golfpalloa ja rauta-8 -maila mukanaan Apollo 14 -lennolla. Pallot ovat vielä jossakin kuun pinnalla.

Kuva: Venäläinen MiG-15bis Fagot Korean sodan aikaan. Korean sodassa eniten vihollisia alas ampunut lentäjä oli venäläinen kapteeni (myöhemmin kenraalimajuri) Nikolai Vasilievich Sutyagin, joka ampui kaikkiaan 21 amerikkalaiskonetta alas MiG-15:llä palvellessaan kiinalaisissa joukoissa Mantšuriassa.

Ei kommentteja: