14.3.06

Googlen avaruusimperiumi on suurentunut


Google on lähtenyt maan vaikutuspiiristä ja laskeutunut Marsiin. Sen uusin palvelu on nimeltään Google Mars, ja sillä voi katsella Marsia niin kuin Google Mapilla maata.

Google Mars jatkaa Google Moon'in viitoittamalla tiellä. Yhtiön mukaan nuutkin aurinkokunnan kiertolaiset tulevat palvelun piiriin lähitulevaisuudessa. Google on jo tehnyt varauksen sellaisille Domain-nimille kuin GoogleMercury, GoogleVenus ja GoogleJupiter.

Google on ollut yhteistyössä Arizona State Universityn ja NASA kanssa Marsin kartan toteuttamiseksi palvelussa.

Google Blog kertoi eilisessä lastussaan ihmiskunnan unelmista Marsin ja marsilaisen elämän suhteen. Ja muistuttaa Percival Lowell'in piirroksista kanavista, joita Lowell ja monet muut tiedemiehet väittivät nähneensä Marsin pinnalla. Ensimmäisenä italialainen tähtitieteilijä Giovanni Schiaparelli (1835 - 1910), joka nimitti näkemänsä kanaviksi ja kehitti Marsin nykyisin käytössä olevan paikannimien järjestelmän. Tämä unelma hajosi ensimmäisten avaruusluotainten ottamiin tarkkoihin kuviin. Edes Marsin pinnalla nähdyt enigmaattiset kasvot eivät olleet muuta kuin kalliomuodostelmia. Vanhat unelmat karisivat ja uusia on tullut tilalle. Google Blog sanoi eilen:

In commemoration of Lowell's birthday, we're pleased to bring you Google Mars. Explore the red planet in three different ways: an elevation map shows color-coded peaks and valleys, a visible-imagery map shows what your eyes would actually see, and an infrared-imagery map shows the detail your eyes would miss.

Ei kommentteja: