24.2.06

Lentomatkustajat voivat vaatia korvauksia myös halpalentofirmoilta

Euroopan tuomioistuin on hylännyt lentoyhtiöiden etujärjestön, IATA:n ja eurooppalaisten halpalentoyhtiöiden yhdistyksen, ELFAA:n kanteen, jolla yritettiin kumota EU:n komission ohjeita (helmikuulta 2004) kompensaation maksamisesta lentomatkustajille, jos varatuille lennoille tulee häiriöitä, esimerkiksi jos se peruutetaan. Päätöksen mukaan asiaa koskeva Montrealin sopimus koskee myös Euroopan sisäisiä lentoja.

Tuomioistuimen päätös tarkoittaa sitä, että lentomatkustajat voivat vaatia vähintään 250 euron suuruista korvausta lentonsa peruuttamisesta huolimatta siitä kuinka paljon alkuperäinen lippu on maksanut. Korvaus koskee myös halpalentoyhtiöiden kuten viime vuosien ihmeyhtiöiden, Ryan Air'in ja easyJet'in matkustajia. Nykyisin halpalentoyhtiöt kuljettavat noin 30 % kaikista Euroopan sisäisen liikenteen matkustajista.

Esimerkiksi easyJet'in matkustajat maksavat keskimäärin 60 euroa lentolipuistaan ja yhtiön edustajat eivät käsitä, miksi niin halvalla lipulla matkustavan lentomatkustajan pitäisi saada neljä kertaa enemmän korvauksena lennon peruuttamisesta, ja joissakin tapauksissa myös korvauksen yöstä hotellissa. Erityisesti tapauksissa, joissa viranomaiset itse ovat päättäneet sulkea ilmatilan niin, että lentoa ei voida suorittaa.

Lentoyhtiöiden järjestön, IATA:n pääjohtaja Giovanni Bisignani on sanonut:


It is a sad day for Europe, for consumers, for international law and for the
airline industry

Selittämättä tarkemmin, miksi päätös olisi matkustajien kannalta huono.

Euroopan lentoyhtiöiden liiton, AEA:n (Association of European Airlines) pääsihteerin Ulrich Schulte-Strathausin mielestä lentoyhtiöiden ja matkustajien välit menevät päätöksen vuoksi solmuun matkustajien vaatiessa korvauksia ja lentoyhtiöiden kieltäytyessä maksamasta niitä.

So what’s new.

Ei kommentteja: